fbpx

Help! Mijn Mac geeft een verbodsteken

Help! Mijn Mac geeft een verbodsteken weer bij het opstarten.

Opstartschermen kunnen verschillen per Mac-model, per versie van het besturingssysteem (macOS), enzovoort. Sommige schermen, zoals het verbodsteken  of vraagteken, geven aan dat er een probleem moet worden opgelost voordat uw Mac volledig kan opstarten. Voor alle Mac-modellen geldt dat het opstarten is voltooid wanneer u de menubalk van de Finder, het bureaublad en het Dock ziet.

Verbodsteken

Een cirkel met een lijn of schuine streep erdoorheen betekent dat de geselecteerde opstartschijf wel een Mac-besturingssysteem bevat, maar dat dit niet geschikt is voor uw Mac. U moet macOS opnieuw installeren op die schijf.

Het Mac besturingssysteem

Het Mac-besturingssysteem gebruiken waarmee uw Mac is geleverd, of een nieuwere, compatibele versie.

Als u een incompatibele versie van macOS probeert te gebruiken, wordt de Mac mogelijk niet volledig opgestart of kan deze onverwacht gedrag gaan vertonen.

Als u een Mac probeert op te starten vanaf een harde schijf, netwerkvolume of Time Machine-reservekopie met een incompatibele versie of build van macOS, krijgt u mogelijk te maken met een of meer van de volgende symptomen:

 • De Mac wordt niet volledig opgestart of u ziet een verbodsteken bij het opstarten.
 • U ziet een bericht dat u een niet-ondersteunde of onjuiste versie van het Mac-besturingssysteem gebruikt.
 • De Mac reageert niet op het trackpad, de muis of het toetsenbord.
 • Apps worden onverwacht gestopt.
 • De sluimerstand van de Mac kan niet worden in- of uitgeschakeld.
 • U hoort geen geluid uit de Mac.
 • De ventilatoren van de Mac produceren meer geluid omdat ze sneller draaien.
 • Het beeld van het beeldscherm lijkt te krimpen, heeft zwarte randen of vertoont een kleurzweem.
 • U kunt Bluetooth of wifi niet gebruiken.

Welke Mac-besturingssystemen zijn compatibel?

De macOS-versie waarmee de Mac is geleverd, is de oudste versie die compatibel is met die Mac. Controleer de systeemvereisten om na te gaan of uw Mac compatibel is met een nieuwere versie van macOS:

 • macOS Mojave
 • macOS High Sierra
 • macOS Sierra
 • OS X El Capitan
 • OS X Yosemite
 • OS X Mavericks
 • OS X Mountain Lion
 • OS X Lion
 • OS X Snow Leopard

Als uw Mac niet opstart vanaf een compatibele versie van macOS, heeft deze misschien een specifieke build van die versie nodig. Zo krijgt u de juiste build:

 • Installeer macOS opnieuw op de betreffende Mac met behulp van macOS Recovery.
 • U kunt ook upgraden naar een nieuwere versie van macOS. 

macOS opnieuw installeren via macOS Recovery

Lees hier hoe u macOS Recovery gebruikt om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren op de ingebouwde schijf of op een externe schijf.

Opnieuw installeren via macOS Recovery

Met macOS Recovery kunt u het Mac-besturingssysteem eenvoudig opnieuw installeren, zelfs als u de opstartschijf eerst moet wissen. Het enige wat u nodig hebt, is een internetverbinding. Als er een draadloos netwerk beschikbaar is, kunt u dit selecteren in het Wifi-menu  in de menubalk. Dit menu is ook beschikbaar in macOS Recovery.

1. Start op via macOS Recovery

Om op te starten via macOS Recovery, schakelt u de Mac in en houdt u meteen daarna een van de volgende toetscombinaties ingedrukt op het toetsenbord. Command-R wordt over het algemeen aanbevolen, vooral als u macOS Sierra 10.12.4 of hoger nog nooit eerder hebt geïnstalleerd.

Command (⌘)-R

Installeer de macOS-versie die het laatst op de Mac geïnstalleerd was.

Option-⌘-R

Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met uw Mac.

Shift-Option-⌘-R

Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.

Laat de toetsen los wanneer u het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet, of als u wordt gevraagd een firmwarewachtwoord in te voeren. Als u het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’ ziet, hebt u de Mac opgestart via macOS Recovery.

2. Bepaal of u de schijf moet wissen (formatteren)

Als u de schijf moet wissen voordat u macOS installeert, selecteert u ‘Schijfhulpprogramma’ in het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’ en klikt u op ‘Ga door’. Het wissen van de schijf is waarschijnlijk niet nodig, tenzij u de Mac verkoopt of weggeeft of als er een probleem is waardoor u genoodzaakt bent om de schijf te wissen. 

3. Installeer macOS

Volg deze stappen om macOS te installeren nadat het apparaat is opgestart via macOS Recovery:

 1. Kies ‘Installeer macOS opnieuw’ (of ‘Installeer OS X opnieuw’) in het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’.
 2. Klik op ‘Ga door’ en volg de instructies op het scherm. U wordt gevraagd om uw schijf te selecteren en de installatie te starten.
  Als u in het installatieprogramma wordt gevraagd om de schijf te ontgrendelen, voert u het wachtwoord in dat u gebruikt om in te loggen bij uw Mac. Als het installatieprogramma uw schijf niet kan vinden of als er een bericht wordt weergegeven dat de installatie op uw computer of volume niet mogelijk is, zult u mogelijk uw schijf moeten wissen

3. Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. Tijdens de installatie kan de Mac opnieuw worden opgestart. De voortgangsbalk kan verschillende keren verschijnen en uw scherm kan minuten lang leeg zijn.

Als de Mac opnieuw opstart met een configuratie-assistent en u de Mac wilt verkopen of weggeven, drukt u op Command-Q om de assistent te stoppen zonder de configuratie te voltooien. Klik vervolgens op ‘Zet uit’. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac opstart, kan deze zijn of haar eigen informatie gebruiken om de configuratie te voltooien.

Contact opnemen met Kundig

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met onze klantendienst. Onze technische medewerkers helpen jou graag verder met dit probleem op te lossen.

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand