fbpx

Een trage Mac weer sneller te maken en SSD installeren

Werkt jouw Mac eigenlijk nog prima, maar wordt hij wel steeds langzamer? Dan heeft jouw Mac waarschijnlijk een kleine upgrade nodig. Compleet normaal, want wellicht zit in jouw Mac nog een klassieke HDD en nog geen SSD. Wij laten in onderstaande video zien hoe we een Mac die er bijna 3 minuten over doet om op te starten, met een SSD kan opstarten in minder dan 30 seconden.

Waar kan ik een nieuwe SSD in mijn Macbook laten plaatsen?

U kunt deskundige Apple Mac  reparaties en service krijgen in het Kundig Reparatie Center in Gent. Onze technici krijgen regelmatig nieuwe trainingen om zo de constante vernieuwingen van Apple bij te blijven. Zo leveren wij service met dezelfde hoge kwaliteit als bij een nieuwe Mac. De reparaties worden vaak binnen 1-3 werkdagen uitgevoerd. Je kan zonder afspraak langskomen in het Kundig Reparatie Center.
Maak je toch liever een afspraak? Dan wordt jouw toestel nog sneller hersteld.

Wat zijn de kosten voor een nieuwe SSD in mijn Mac?

Jouw Mac of Macbook upgraden met een SSD drive is natuurlijk de snelste manier om terug een razendsnelle Mac te hebben. Bovendien zorgen wij voor de complete overdracht van al jouw data, zodat je helemaal niets verliest van je waardevolle gegevens. Er zijn nog enkele andere stappen die je eerst kan proberen om jouw Mac terug sneller te maken; Wij zetten ze even op een rij.

Tips om een trage Mac weer sneller te maken

  • Grafische elementen uitschakelen
  • Widgets uitschakelen in het
  • Berichtencentrum
  • Opgeruimd bureaublad
  • Kies een andere map in Finder
  • Apps en macOS processen controleren
  • macOS opruimen

Grafische elementen uitschakelen

Open  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Beeldscherm. Schakel vervolgens de opties ‘Verminder beweging’ en ‘Verminder doorzichtigheid’ aan. Hierdoor wordt de doorzichtigheid van de vensters en animaties uitgeschakeld zodat macOS dit niet steeds moet berekenen.

Een effect dat veel van je Mac vraagt is Geest uit de fles’. Dit is het effect dat geactiveerd wordt wanneer je een venster minimaliseert naar het Dock. Dit effect vraagt veel van macOS en kan je het beste vervangen. Dit doe je via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock ▸ Minimaliseer vensters met effect ▸ Kies hier de optie glijdende schaal.

Widgets uitschakelen in het Berichtencentrum

De widgets in het berichtencentrum zijn leuk, maar worden voortdurend bijgewerkt zodat je onmiddellijk de resultaten kunt zien in het berichtencentrum. Het wil niet zeggen dat je alle widgets moet uitschakelen, maar bekijk even welke je niet of nauwelijks gebruikt. Je kunt ze uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Extensies ▸ Vandaag ▸ Schakel hier de widgets uit die je niet meer wil gebruiken.

 

Opgeruimd bureaublad

Een overvol bureaublad is nooit aan te raden, dit kleine windows-trekje kan zomaar zorgen voor een trage Mac. Ruim daarom altijd je bureaublad op, het beste is hier zo weinig mogelijk te plaatsen. Een tip is om een map aan te maken in Finder met belangrijke bestanden die je graag bij de hand hebt. Plaats deze dan in het Dock en dan kun je op deze manier altijd snel de bestanden raadplegen.

Kies een andere map in Finder

Wanneer je Finder opent wordt standaard de map ‘Recent’ geopend, dit is een map met actuele gegevens van de recent gebruikte bestanden, apps en meer. Dit kun je het beste wijzigen naar een Map die vaak gebruikt, bijvoorbeeld je thuismap. Het wijzigen doe je via Finder ▸ Menubalk ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ Toon in nieuwe Finder-vensters ▸ Kies in het dropdown-menu een gewenste map.

Apps en macOS processen controleren

De oorzaak achterhalen van een trage Mac is lastig. Het kan een specifieke app zijn of een combinatie van verschillende factoren. Het loont altijd om eens Activiteitenweergave te openen, dit is een app die je terugvindt via Finder ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma’s.

Open het tabblad CPU en klik in de knoppenbalk bovenaan de tabel op CPU zodat het overzicht aflopend is. Bovenaan staan de applicaties of processen die het meeste van je Mac vragen. Staat hier bijvoorbeeld Safari, dan weet je dat deze applicatie het zwaar te verduren heeft.

Bijvoorbeeld YouTube of op Flash gebaseerde content vraagt enorm veel. Het wil niet zeggen dat je dit niet meer kan of mag doen op je Mac, maar je weet in ieder geval dan dat dit de reden is van een trage Mac en niet macOS zelf. Ook een aangesloten externe harde schijf of een Time Machine Back-up kunnen je Mac vertragen.

macOS opruimen

Om je Mac te versnellen loont het om op te ruimen, verwijder grote bestanden en onnodige data. Dit kun je handmatig doen met behulp van ingebouwde opties in macOS.

Contact opnemen met Kundig

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met onze klantendienst. Onze technische medewerkers helpen jou graag verder met dit probleem op te lossen.

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand