fbpx

Mac, laptop of PC opschonen met CCleaner.

Mac, laptop of PC opschonen met CCleaner.

Wie zijn Mac, laptop of PC geregeld gebruikt, zal merken dat alles na een tijdje wat trager gaat werken. jouw systeem opschonen kan bijdragen aan betere prestaties. Met opschonen wordt niet het letterlijke schoonmaken bedoeld, maar een grote schoonmaak van de ‘gegevens’. Met het programma CCleaner gebeurd dit in een handomdraai.

Voor u begint

Hoeveel jouw Mac, laptop of PC kan.  Het blijft een machine die diep van binnen werkt met enen en nullen.  Alles waarmee u werkt binnen Windows en macOS zoals programma’s, bestaat uit gegevens die ergens op de harde schijf staan opgeslagen. Tijdens normaal gebruik vervuild de structuur van jouw systeem.  Voorbeeld waardoor programma’s tijdelijk gegevens opslaan en niet goed meer verwijdert geraken.  Het is dan ook van belang de harde schijf netjes te houden. Daarom kan het handig zijn om CCleaner te gebruiken om de harde schijf op te ruimen.

Downloaden

Met het programma CCleaner kunt u op een veilige manier uw hele computer opschonen. Het programma CCleaner is van origine Engels, maar is ook in een Nederlandse versie beschikbaar. Het werkt met alle recente versies van Windows en macOS. U kan CCleaner downloaden in google chrome of safari.

CCleaner starten

Na downloaden zal het programma meteen starten. Alle volgende keren, moet u dit handmatig doen.

De standaard instellingen

Het programma start en toont direct het hoofdvenster. Links ziet u onder elkaar vier rubrieken: ‘Cleaner’, ‘Register’, ‘Gereedschap’, ‘Opties’ en ‘Upgraden’. In het rechtervenster ziet u welke mogelijkheden bij de actieve functie horen. Standaard opent het programma met links de optie Cleaner actief en rechts ervan welke acties het programma kan uitvoeren.

CCleaner gebruiken

Laat alle instellingen staan hoe ze staan. De aangevinkte opties zijn de meest gangbare. Wel moet u zelfs nadenken over u cookies wilt verwijderen Dat zijn kleine tekstbestanden die websites op uw computer opslaan, bijvoorbeeld om u aangemeld te houden op sites. Als u ze wist (zoals standaard staat ingesteld) dan moet u opnieuw inloggen op alle sites waarop het van toepassing is. Wilt u dat niet? Verwijder dan het vinkje voor ‘Cookies’. Dit doet u door op het vakje met het vinkje te klikken.

Opruimen

Nu moet u alle internetprogramma’s sluiten, indien die open waren.  Klik op de knop Schoonmaken rechtsonder in beeld. U krijgt de vraag te zien van u zeker weet dat u de bestanden wilt verwijderen. Klik op Doorgaan om verder te gaan. Het programma begint met opruimen en u kunt de voortgang zien in het programmavenster. Na afloop ziet u een groene balk met de tekst ‘100%’. Dit betekent dat het opruimen compleet is afgerond. U kunt het programma nu afsluiten door te klikken op het rode vakje met het kruis rechtsboven in het programmavenster.

Register scannen

Voor de gevorderde  komen nu de andere opties van het programma aan bod. De optie onder ‘Cleaner’ is die van ‘Register’. Klik erop en u ziet rechts een deelmenu verschijnen met de mogelijkheid om te scannen naar fouten. Laat een scan uitvoeren, dan volgt een overzicht van geconstateerde problemen en de mogelijkheid om die te herstellen.

Het gereedschap

De derde optie in de linkerbalk is ‘Gereedschap’. Klik erop om de gereedschappen van CCleaner te zien. Het zijn opties om onder meer programma’s te verwijderen en te bepalen welke programma’s er tegelijk met Windows starten. Deze functie is ook interessant voor gevorderde gebruikers.

De opties

De vierde functie is ‘Opties’. In dit menu kunt u de instellingen van CCleaner wijzigen. In principe is dat helemaal niet nodig, maar voor de gevorderde gebruiker kan het interessant zijn om de mogelijkheden eens door te nemen.

Upgraden

Tot slot is er optie ‘Upgraden’. Hier kunt u (als u wilt) over stappen naar de betaalde versie CCleaner Professional.

Contact opnemen met Kundig

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met onze klantendienst. Onze technische helpen jou graag verder met dit probleem op te lossen.

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand