fbpx

SSD of SATA… Welke schijf kies jij ?

Dit is een vraag die wij vaak krijgen. Ik zal je in dit bericht het verschil uitleggen tussen een SSD en een SATA HDD voor het gebruik van (web)hosting.

Er is veel aanbod van hosting providers voor normale (SATA, HDD) opslag en voor snellere (SSD) opslag. Maar wat heb jij nu echt nodig? En wat past het beste bij jouw budget? Dat zijn allemaal vragen die hier beantwoord worden.

Wat is SSD vs SATA?
SSD, oftewel Solid State Drive. Een SSD is een opslagapparaat voor in de computer of server. Het is een nieuwe vorm van dataopslag dat stukken sneller is dan een harde schijf (ook wel afgekort als HDD). Een eigenschap van een solid state drive is dat er geen bewegende onderdelen gebruikt worden die wel in harde schijven te vinden zijn(SATA HDD), zoals een roterende schijf of bewegende lees- en schrijfkoppen. Hierdoor treden er (weinig tot) geen mechanische fouten meer op en behoort het wachten op de schijf en het positioneren tot het verleden. Gegevens kunnen – onafhankelijk van waar ze zijn opgeslagen – altijd even snel gevonden worden.  Dit zorgt er dus voor dat een SSD veel sneller taken kan uitvoeren dan een SATA HDD.

De kosten
Als je kijkt naar het kostenplaatje zijn SSD disks natuurlijk veel duurder voor providers om aan te schaffen dan SATA disks. Vanzelfsprekend wordt dit dan ook in de maandelijkse fee doorberekend naar de klanten. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat SSD (web)hosting of SSD Dedicated Servers altijd duurder zijn in de maandelijkse fee dan SATA hosting. Dus kostentechnisch is SSD duurder.

De snelheid
Zoals hierboven al beschreven zijn SSD disks sneller dan SATA disks. De snelheid merk je pas echt als je bijvoorbeeld veel schrijftaken uitvoert.

De betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van SATA en SSD zijn allebei goed. De levensduur van SSD bij heel veel schrijfacties zal minder zijn dan bij een HDD. Maar de SSD heeft geen losse onderdelen, deze kunnen dus ook niet kapot gaan zoals bij SATA en eventuele dataverlies tot gevolg hebben.

Het gebruik
Het gebruik heeft geen enkel verschil. Omdat het hardware betreft zal een besturingssysteem op een SSD hetzelfde zijn als op een SATA disk. Je maakt immers zelf de partities en de software aan. Hier zal dus geen verschil in zitten.

Hopelijk maakt deze blog post een hoop duidelijk voor je betreft het verschil tussen SATA en SSD. Wij hebben er zelf voor gekozen om gebruik te maken van SSD omdat wij uptime, snelheid en kwaliteit willen garanderen voor ons klanten. Geïnteresseerd in SSD hosting? Kijk dan eens op onze website.

Contact opnemen met Kundig

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met onze klantendienst. Onze technische medewerkers helpen jou graag verder met dit probleem op te lossen.

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand