fbpx

Wat te doen als u vloeistoffen over uw Mac morst.

Wat te doen als u vloeistoffen op uw Macbook of laptop morst.

Het heeft geen zin om te huilen als je vloeistof hebt gemorst,  dit is wat je moet doen om je verdronken toestel te proberen redden.

Het is jou overkomen. Het glas water of een kopje koffie die naast jouw toestel stond wordt omgestoten en de inhoud vloeit overal naartoe. Als je echt pech hebt, is dat misschien het einde van jouw computer. Maar als u bereid bent en weet wat u moet doen om de schade te minimaliseren kan u misschien de dood van uw Macbook of laptop voorkomen. Uw kans op succes hangt sterk af van wat je nu gaat doen.

Zorg niet voor kortsluiting.

Zorg ervoor dat je het huis niet in brand steekt. Stop het morsen en koppel de laptop los van de stroom. U wilt geen elektrische schok krijgen – natte handen en een natte stekker mengen niet.

Houd vervolgens de aan / uit-knop ingedrukt – nogmaals, wees voorzichtig en voorkom een elektrische schok. Als je zoiets als een potlood bij de hand hebt, raden we je aan dit te gebruiken om op de aan / uit-knop te drukken, omdat deze geen elektriciteit geleidt.

Als er in het ergste geval al vlammen zijn, moet je natuurlijk alarm slaan! Als je een brandblusser hebt die is ontworpen om elektrische branden te blussen en weet hoe u deze moet gebruiken, kan u proberen de brand te blussen. Maar neem geen risico’s! En giet er absoluut geen water meer over …

Hoe een doorweekte laptop eerste hulp bieden.

Zodra het risico op brand of kortsluiting is opgelost, kan u de eerste hulp bieden aan uw laptop … Volg deze stappen en veel geluk!

Nadat het morsen is gestopt en de stroom is uitgeschakeld, is de volgende stap om de laptop om te keren in een poging de vloeistof eruit te laten lopen. De volgende stap is om de batterij te verwijderen, als dit kan. De kans is groot dat dit geen optie is, omdat de meeste Macbooks die in het afgelopen decennium zijn gekocht batterijen hebben die zijn  ingebouwd en niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd. In geval van een Windows laptop zou dit meestal geen probleem moeten zijn.

Zodra het water is afgevoerd, pak je een absorberende doek en dep je de buitenkant van je laptop droog. Je kan ook proberen een wattenstaafje te gebruiken om alle poorten en ventilatieopeningen te drogen.

Neem nu een gepaste schroevendraaier waarmee u uw toestel kan openen en probeer de binnenkant voorzichtig te drogen. Dit maakt je garantie natuurlijk ongeldig, maar omdat je dat al hebt gedaan toen je uw laptop verdronk, is dat nauwelijks meer relevant. Deze stap is eigenlijk alleen voor de experts. Als u kan, verwijdert u de batterij, het geheugen, enzovoort en probeert u het moederbord bloot te leggen zodat u deze kan drogen.

Om je Mac te helpen uitdrogen, kan je de centrale verwarming inschakelen of een haardroger nemen om uw laptop droog te blazen. Door alleen de luchtstroom te verhogen, verdampt het water. Let wel op dat je niet te dicht gaat blazen op het toetsenbord, waardoor de toetsen beginnen smelten. Wat je ook doet, plaats de laptop nooit in de oven.

Bent u niet vertrouwd met het openen van uw toestel, dan kan u steeds terecht bij ons in de winkel om een expertise en interne reiniging van de onderdelen te laten uitvoeren door onze ervaren techniekers. Hopelijk heb je een back-up en ben je de gegevens niet verloren.

Contact opnemen met Kundig

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met onze klantendienst. Onze technische helpen jou graag verder met dit probleem op te lossen.

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand