fbpx

Wordt jouw iMac te warm? Dan heeft deze waarschijnlijk een hardware onderhoud nodig.

Uw iMac kan tijdens normaal gebruik warm worden. Ontdek hoe u de temperatuur in onder controle houdt.

Onze technici zijn gespecialiseerd in het herstellen en onderhouden van Apple toestellen. Een hardware onderhoud is een complete schoonmaak en reset van jouw Mac-computer.

Hardware onderhoud: Interne reiniging van uw iMac en moederbord inspectie

Valt je iMac spontaan uit tijdens het gebruik? Dan zal je Mac-computer een interne schoonmaakbeurt nodig hebben:

 1. Alle componenten worden uit de iMac gehaald
 2. Logicboard (moederbord) wordt gereinigd met reinigingsalcohol om corrosie aan soldeerpunten en chips en fuses te verwijderen
 3. Ventilatoren worden gereinigd en met luchtdruk schoongemaakt
 4. Heatsink wordt schoongemaakt
 5. De verharde oelpasta op de CPU en/of GPU wordt vervangen door nieuwe  koelpasta
 6. Stof en vuil worden verwijderd
 7. Reset van SMC
 8. Reset van NVRAM/PRAM

Wij raden alle Mac-gebruikers aan om ieder jaar een hardware onderhoud uit te laten voeren, vooral om problemen met de GPU en corrosie te voorkomen.

Waar kan ik een iMac onderhoud en controle krijgen?

U kunt deskundige Apple iMac reparaties en service krijgen in het Kundig Reparatie Center in Gent. Onze technici krijgen regelmatig nieuwe trainingen om zo de constante vernieuwingen van Apple bij te blijven. Zo leveren wij service met dezelfde hoge kwaliteit als bij een nieuwe Apple Mac. De reparaties worden vaak binnen 1-3 werkdagen uitgevoerd. Je kan zonder afspraak langskomen in het Kundig Reparatie Center.
Maak je toch liever een afspraak? Dan wordt jouw toestel nog sneller hersteld.

Hoe houdt je de temperatuur onder controle? Enkele tips:

Mac-computers voldoen aan alle temperatuurlimieten die vastgelegd zijn in nationale en internationale veiligheidsnormen. 

Mac-computers zijn uitgerust met sensors die temperatuurschommelingen in de computer detecteren. Als de Mac ventilators heeft, zullen deze automatisch gaan draaien om bepaalde essentiële onderdelen te koelen. 

 1. Zorg dat u alle software-updates en alle actuele firmware-updates voor de Mac hebt geïnstalleerd.
 2. Gebruik uw Mac in een omgevingstemperatuur tussen 10° en 35° C. Laat de Mac niet achter in uw auto, want in een geparkeerde auto kan het warmer of kouder worden. De relatieve luchtvochtigheid van de omgeving waar u de Mac gebruikt, moet liggen tussen 0% en 95% (er mag geen condensvorming optreden).
 3. Zet de Mac-computer op een stabiel oppervlak zodat er een goede ventilatie kan plaatsvinden. 
 4. Dek de ventilator ingangen langs onder en achteraan niet af. 
 5. Het gebruiken van een SSD-drive in uw Mac zorgt niet enkel voor snellere prestaties maar ook voor minder opwarming

De CPU-activiteit controleren in Activiteitenweergave

Als uw Mac-computer warm wordt terwijl er geen taken worden uitgevoerd waarvoor veel moet worden gerekend, of als de ventilatoren lang blijven draaien, kunt u Activiteitenweergave gebruiken om de activiteit van de CPU te controleren. Kijk of er niet goed functionerende processen zijn die de CPU zwaar belasten:

 1. Open Activiteitenweergave en kies ‘Weergave’ > ‘Alle processen’.
 2. Klik op de kop van de kolom ‘% CPU’ om te sorteren op het percentage van de CPU-capaciteit dat door de verschillende processen wordt gebruikt. 
 

Apps gebruiken doorgaans een groter percentage van de CPU-capaciteit wanneer taken met intensieve berekeningen, zoals het coderen van video, worden uitgevoerd. Maar het CPU-gebruik hoort af te nemen wanneer de taak is voltooid en volledig te stoppen wanneer de app niet meer geopend is. Alle processen (behalve kernel_task) die systematisch meer dan 70 procent van de CPU-capaciteit gebruiken, zorgen voor een aanzienlijke belasting van de CPU en werken mogelijk niet naar behoren.

Niet goed werkende processen stoppen

Als u een proces wilt stoppen, probeert u dit eerst op de gebruikelijke manier. Als u bijvoorbeeld Safari wilt stoppen, schakelt u over naar Safari en kiest u ‘Safari’ > ‘Stop Safari’.

Als u een proces niet op de normale manier kunt stoppen, kunt u het geforceerd stoppen in Activiteitenweergave. Bewaar eventuele documenten die met het proces te maken hebben, selecteer het proces in Activiteitenweergave en kies ‘Weergave’ > ‘Stop proces’.

Als de naam van een proces u niet bekend voorkomt, kan het een macOS-proces zijn of deel uitmaken van een ander proces dat u wel herkent. Als u de relatie tussen processen wilt zien, kiest u ‘Weergave’ > ‘Alle processen, hiërarchisch’. Als u ziet dat een proces deel uitmaakt van een app, zoals Safari of Mail, stopt u het programma voordat u ertoe overgaat om de processen ervan te stoppen.

Om te vermijden dat processen niet goed werken, moet u de programma’s, plugins en het besturingssysteem up-to-date houden.

Spotlight is bezig met het indexeren van uw harde schijf

Als het apparaat intensieve taken aan het verwerken is, zoals het comprimeren van een HD-video, het afspelen van een game met zware grafische componenten of het indexeren van de harde schijf met Spotlight na het migreren van gegevens, draaien de ventilatoren sneller om een extra luchtstroom te creëren. Mogelijk hoort u het geluid dat door de ventilatoren wordt veroorzaakt, in het bijzonder als u zich in een rustige omgeving bevindt. Het ruisende geluid van de lucht is een normaal onderdeel van het koelproces.

De omgevingstemperatuur (de temperatuur buiten het apparaat) heeft ook invloed op de manier waarop de ventilatoren reageren. Als de omgevingstemperatuur hoog is, gaan de ventilatoren eerder en sneller draaien.

De functionaliteit van de SMC (System Management Controller)

 1. Reactie op het indrukken van de aan/uit-knop
 2. Reactie op het openen of sluiten van de klep van Mac-notebooks
 3. Batterijbeheer
 4. Temperatuurbeheer
 5. Sudden Motion Sensor (SMS)
 6. Sensor voor omgevingslicht
 7. Toetsenbordverlichting
 8. Beheer van het statusindicatielampje (SIL)
 9. Indicatielampjes batterijstatus
 10. Selectie van een externe (in plaats van interne) videobron voor sommige iMac-beeldschermen 

Het NVRAM of PRAM van de Mac opnieuw instellen

Als uw Mac problemen heeft met instellingen die in het NVRAM of PRAM worden bewaard, kan het helpen om het NVRAM of PRAM opnieuw in te stellen.

Het NVRAM (non-volatile random-access memory) is een klein stukje geheugen waarin bepaalde instellingen van de Mac worden bewaard en waaruit ze snel kunnen worden opgehaald. In het PRAM (Parameter RAM) wordt hetzelfde soort informatie bewaard. Het PRAM wordt op dezelfde manier opnieuw ingesteld als het NVRAM.

Instellingen die in het NVRAM kunnen worden bewaard, zijn bijvoorbeeld het geluidsvolume, de beeldschermresolutie, de geselecteerde opstartschijf, de tijdzone en recente ‘kernel panic’-gegevens. Welke instellingen in het NVRAM worden bewaard, is afhankelijk van uw Mac en de apparaten die u gebruikt met uw Mac.

Als u problemen hebt die te maken hebben met deze instellingen, kan het helpen om het NVRAM opnieuw in te stellen. Als de Mac bijvoorbeeld opstart van een andere schijf dan u in de voorkeuren voor ‘Opstartschijf’ hebt opgegeven, of als er korte tijd een vraagteken wordt weergegeven voordat de Mac opstart, moet u het NVRAM mogelijk opnieuw instellen.

Zet de Mac uit en weer aan en houd meteen deze vier toetsen tegelijk ingedrukt: Option, Command, P en R. Laat de toetsen na ongeveer twintig seconden los. In die tijd kan het lijken alsof de Mac opnieuw opstart.

 • Op Mac-computers met een opstartgeluid kunt u de toetsen loslaten wanneer u het opstartgeluid voor de tweede keer hoort.
 • Op een Mac-computer met de Apple T2 Security-chip kunt u de toetsen loslaten wanneer het Apple logo voor de tweede keer wordt weergegeven en weer verdwijnt.

Als de Mac klaar is met opstarten, is het een goed idee om Systeemvoorkeuren te openen en alle instellingen aan te passen die opnieuw zijn ingesteld, zoals het geluidsvolume, de beeldschermresolutie, de ingestelde opstartschijf of de tijdzone.

Contact opnemen met Kundig

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met onze klantendienst. Onze technische medewerkers helpen jou graag verder met dit probleem op te lossen.

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand